Εσείς πόσο προσέχετε την καρδιά σας;

doctor with a stithoscope touching a red toy heart

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στον δυτικό κόσμο ευθύνονται για το 43% των θανάτων στο ανδρικό φύλο και για το 55% στο αντίστοιχο γυναικείο (περίπου 4 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο στην Ευρώπη). Όλοι οι ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών θα πρέπει να έχουν εκτίμηση του δεκαετούς κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου. Άτομα χαμηλού κινδύνου θεωρούνται όσα έχουν πιθανότητες λιγότερες από 10% να παρουσιάσουν ένα καρδιαγγειακό νόσημα στην επόμενη δεκαετία, ενδιαμέσου κινδύνου τα πρόσωπα που ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου είναι μεταξύ 10% και 20% (οπότε απαιτείται ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξειδικευμένες εξετάσεις) και υψηλού κινδύνου όσα έχουν πάνω από 20% πιθανότητες (οπότε χρειάζεται επιθετική φαρμακευτική αγωγή για κάθε παράγοντα κινδύνου). Είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, όταν δεν παρουσιάζετε παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, θα πρέπει να κάνετε:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ο γιατρός ελέγχει αν υπάρχουν: διαταραχές ρυθμού, υπερτροφία ή ισχαιμικές αλλοιώσεις στην καρδιά.
  • Υπέρηχο καρδιάς. Διερευνάται τυχόν υπερτροφία της καρδιάς, καθώς και η κατάσταση των βαλβίδων και του μυός της καρδιάς. Η εξέταση αυτή -εφόσον είναι καλά τα αποτελέσματά της- είναι σκόπιμο να επαναλαμβάνεται κάθε 3 με 4 χρόνια. Είτε είστε άνδρας είτε είστε γυναίκα, όταν παρουσιάζετε παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (κάπνισμα, υπέρταση, κληρονομικό ιστορικό για πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία ή σακχαρώδη διαβήτη), θα πρέπει να κάνετε:
  • Υπέρηχο καρδιάς και μια δοκιμασία κοπώσεως. Με τη δοκιμασία κοπώσεως φαίνεται αν πρόκειται να προκύψει κάποια καρδιολογική νόσος στο μέλλον. Αν τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων (υπέρηχος καρδιάς και δοκιμασία κοπώσεως) είναι αρνητικά, αλλά οι παράγοντες κινδύνου δεν τροποποιούνται και συνεχίζουν να υφίστανται, οι εξετάσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τριετία και μετά την ηλικία των 40 ετών ανά έτος.

Γυναίκες: Προβλήματα καρδίας και πρόληψη

Οι παθήσεις της καρδιάς είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες. Παρά τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου της καρδίας, εντούτοις έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερες από 50% των γυναικών έχουν συνειδητοποιήσει ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή τους είναι οι παθήσεις της καρδιάς. Για τους λόγους αυτούς είναι επιτακτικό, οι γυναίκες να κατανοήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν από τη στεφανιαία νόσο της καρδίας ή άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι αναγκαίο να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα για την προστασία τους από τη μάστιγα αυτή. Με το σκεπτικό αυτό, ερευνητές από την Αμερικανική Εταιρία Καρδιολογίας (American Heart Association) ανάλυσαν εκατοντάδες άρθρα με στόχο να προσδιορίσουν την πρόληψη των καρδιοπαθειών στις γυναίκες.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε στο 210 8900909

Ορισμένες γενικές οδηγίες προς τους γιατρούς και τις γυναίκες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Οι γιατροί με τις γυναίκες ασθενείς τους, πρέπει να αξιολογούν τον εξατομικευμένο κίνδυνο που έχει η κάθε ασθενής ξεχωριστά  
  2. Είναι αναγκαίο να υιοθετείται νέος τρόπος ζωής όπου χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων  
  3. Να χρησιμοποιούνται φάρμακα και άλλες αποδεδειγμένες θεραπευτικές μέθοδοι εκεί όπου κρίνεται χρήσιμο  
  4. Η μείωση του κινδύνου για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο να κατατάσσεται ως υψίστη προτεραιότητα σε ορισμένες ομάδες γυναικών που διατρέχουν ψηλό κίνδυνο  
  5. Πρέπει να αποφεύγονται θεραπείες με βιταμίνες, ορμόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες ή άλλα συμπληρώματα διατροφής που δεν έχουν αποδειχθεί ότι πράγματι συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και που πιθανόν να βλάπτουν.

*Στη γυναίκα μέσης ηλικίας, ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά. Η παραγωγή των οιστρογόνων μειώνεται λόγω εμμηνόπαυσης γεγονός που καθιστά τη γυναίκα πιο ευάλωτη.

*Η εξέλιξη της καρδιοπάθειας δεν βελτιώνεται λόγω ηλικίας. Εάν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι η αλλαγή τρόπου ζωής, η καρδιοπάθεια θα συνεχίσει να επιδεινώνεται απειλώντας όλο και περισσότερο τη ζωή της γυναίκας. Η λήψη μέτρων βελτίωσης του τρόπου ζωής της γυναίκας μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 82% τον κίνδυνο που διατρέχει λόγω στεφανιαίας νόσου της καρδίας.

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά:

  • Υιοθετήστε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής
  • Έχετε ως στόχο τουλάχιστον 30΄μέτριας έντασης δραστηριότητα πέντε φορές την εβδομάδα.
  • Θυμηθείτε ότι ακόμη και μικρά πράγματα όπως η ανάβαση μιας σκάλας ή η αποβίβαση από το λεωφορείο λίγο νωρίτερα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
  • Σταματήστε το κάπνισμα – αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Αν χρειάζεστε βοήθεια, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας.
  • Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και κάντε τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

*Μην ξεχνάτε πως πριν ξεκινήσετε κάποια νέα αθλητική δραστηριότητα η επίσκεψη στον καρδιολόγο κρίνεται απαραίτητη. Μετά από τον απαραίτητο έλεγχο θα σας δώσει το χαρτί για να προχωρήσετε στο νέο σας χόμπι άφοβα!

Η προσφορά προληπτικού ελέγχου περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις: Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Υπερηχογράφημα Καρδιάς Triplex και καρδιολογική ιατρική εκτίμηση στην ειδική, μειωμένη τιμή των 50 ευρώ.

Οι προσφορές εξετάσεων προληπτικού ελέγχου εντάσσονται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης» του «Πολυιατρείου Κέντρου Μαστού και Θυρεοειδούς Medicus», μέσα από το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, παραμένοντας πιστό στη δέσμευσή του να παρέχει διαρκώς κορυφαίες υπηρεσίες υγείας, σε προσιτές.