Βιολογικές εγχύσεις ιστικής αναγέννησης υπό καθοδήγηση υπερήχου για τη θεραπεία της αρθρίτιδας & της τενοντίτιδας


Τι είναι η έγχυση πλάσματος PRP και πως επιτυγχάνει ιστική αναγέννηση;

  • Το αυτόλογο πλάσμα-πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet-rich plasma: PRP) δεν είναι κάποιο εξωγενές φάρμακο. Αντιθέτως, είναι ένα προϊόν του ίδιου του αίματος του ασθενή (άρα ακίνδυνο για τον ασθενή), το οποίο, αφού υποστεί επεξεργασία (καλείται φυγοκέντρηση), καταλήγει σε ένα κλάσμα με πολύ υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών από αυτήν του αρχικώς ληφθέντος αίματος. Οι πρωτεΐνες αυτές ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ιστική αναγέννηση.
  • Το αίμα μας αποτελείται κυρίως από υγρό (πλάσμα), αλλά περιέχει επίσης και ‘στερεά’ υλικά, όπως τα κύτταρα του αίματος και τα αιμοπετάλια. Ίσως να έχετε ακούσει για το ρόλο των αιμοπεταλίων στο σχηματισμό θρόμβων. Τα αιμοπετάλια επίσης εμπεριέχουν εκατοντάδες εξειδικευμένων πρωτεϊνών που καλούνται αυξητικοί παράγοντες και είναι σημαντικοί για την φυσική επούλωση του σώματος.
  • Το PRP περιέχει 5-10 φορές το ποσό αυξητικών παραγόντων του κανονικού αίματος. Όταν ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός πραγματοποιεί υπερηχογραφικά-καθοδηγούμενες εγχύσεις PRP στο σημείο πηγής του πόνου (λόγω τραυματισμού ή αρθρίτιδας), επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και ιστικής αναγέννησης.

 

Πως παρασκευάζεται το PRP;

  • Υπεύθυνος για το σύνολο της διαδικασίας πρέπει να είναι κάποιος ειδικά εξειδικευμένος ιατρός στις βιολογικές εγχύσεις, υπό καθοδήγηση υπερήχου.
  • Καταρχήν, πραγματοποιείται ένα υπερηχογράφημα για να εντοπιστεί το ακριβές σημείο της βλάβης (υπερηχογραφική χαρτογράφηση της νόσου).
  • Ύστερα, ο θεράπων ιατρός λαμβάνει μια μικρή ποσότητα αίματος από το χέρι του ασθενούς και την αποθηκεύει σε ένα ειδικό φιαλίδιο.
  • Εν συνεχεία, τοποθετεί το φιαλίδιο με το ληφθέν αίμα σε μια εξειδικευμένη συσκευή φυγοκέντρησης μέσω της οποίας διαχωρίζεται το PRP από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος. Πραγματοποιείται μια φυγοκέντρηση, διάρκειας δέκα λεπτών.
  • Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας, ο θεράπων ορθοπαιδικός συλλέγει το διαχωρισμένο πλάσμα PRP σε μια αποστειρωμένη σύριγγα.
  • Τέλος, υπό άσηπτες συνθήκες, πραγματοποιεί την έγχυση πλάσματος PRP, υπό συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση της βελόνας, στον ιστό-στόχο. Έτσι, επιτυγχάνει η έγχυση να γίνεται πάντα στο ακριβές σημείο βλάβης, χωρίς αστοχίες.

Τι μπορεί να θεραπεύσει το PRP;

Το PRP μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη γραμμή θεραπείας για ένα ευρύ φάσμα αρθρίτιδων (γόνατος, ισχίου, αντίχειρα, μικρών αρθρώσεων), τενοντίτιδων (επικονδυλίτιδας, πελματιαίας απονευρωσίτιδας, στροφικού πετάλου ώμου, κ.α.), αθλητικών τραυματισμών (διαστρέμματος, θλάσης, τενόντιας ρήξης) και χόνδρινων βλαβών, οι οποίες, σε διαφορετική περίπτωση, ενδεχομένως να απαιτούσουν χειρουργική επέμβαση.

Έχει ανεπιθύμητες ενέργειες το PRP;

  • Όπως με κάθε ένεση, η διαδικασία προκαλεί μια ελαφριά αίσθηση νυγμού (τσιμπήματος) από τη βελόνα.
  • Μετά την έγχυση πλάσματος PRP, μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένος πόνος και τοπικό οίδημα για τις πρώτες 1-2 εβδομάδες. Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο της διαδικασίας επούλωσης που ενεργοποιεί το PRP και, ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
  • Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν βελτίωση μερικές εβδομάδες μετά την έγχυση πλάσματος PRP, βελτίωση που συνεχίζει επί ένα εξάμηνο, μέχρι που σταθεροποιείται.

 

Πόσες εγχύσεις πλάσματος PRP απαιτούνται;

  • Για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων ή τραυματισμών μπορεί να απαιτηθούν 3 διαδοχικές συνεδρίες έγχυσης PRP, με χρονική απόσταση 2-3 εβδομάδων μεταξύ της κάθε έγχυσης.

 

Ο Δρ. Μαλαχιάς είναι ένας διεθνώς εκπαιδευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός με ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Αφού ολοκλήρωσε την ειδικότητα και το διδακτορικό του στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικεύτηκε σε διεθνή ακαδημαϊκά κέντρα του υψηλότερου επιπέδου, όπως το διάσημο Hospital for Special Surgery (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), η Clinica Ars Medica (Λουγκάνο, Ελβετία), και η ATOS Klinik (Χαϊδελβέργη, Γερμανία). Μετά από πολυετή χειρουργική εξειδίκευση στο εξωτερικό, επιστρέφει στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2021, για να ασκήσει την ορθοπαιδική επιστήμη στη γενέτειρά του, ως Διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Therapis General Hospital.

 

Μάθετε περισσότερα για τις βιολογικές εγχύσεις ιστικής αναγέννησης υπό καθοδήγηση υπερήχου στη Γλυφάδα

Για περισσότερες πληροφορίες, κλείστε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μαλαχιά

 

Για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε στο 210 8900909