Διαβήτης. Πρώιμα συμπτώματα: Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας;

woman testing for diabetes

Mε αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη για ακόμη μια φορά επισημαίνουμε τη σημασία της πρόληψης σε ένα θέμα υγείας που αφορά ένα πολύ μεγάλο αριθμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο διαβήτης έχει αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα, τα οποία, όμως, μπορεί να είναι τόσο ήπια, ώστε να μην παρατηρήσετε εγκαίρως. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τον διαβήτη τύπου-2. Μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι τον έχουν, προτού να εκδηλώσουν προβλήματα από τη μακροπρόθεσμη βλάβη που προκαλείται από την ασθένεια.

Με τον διαβήτη τύπου-1, τα συμπτώματα συνήθως συμβαίνουν γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες και είναι πολύ πιο σοβαρά.

Διαβήτης: Κοινά συμπτώματα
Και οι δύο τύποι διαβήτη έχουν μερικά κοινά προειδοποιητικά σημάδια:

Πείνα και κόπωση. Το σώμα σας μετατρέπει το φαγητό που τρώτε σε γλυκόζη, την οποία τα κύτταρά σας χρησιμοποιούν για ενέργεια. Αλλά τα κύτταρα σας χρειάζονται ινσουλίνη για να μεταβολίσουν την γλυκόζη. Αν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή αν τα κύτταρα σας αντιστέκονται στην ινσουλίνη που παράγει το σώμα σας, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισχωρήσει σε αυτά και έτσι δεν έχετε ενέργεια. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο πεινασμένους και κουρασμένους από το συνηθισμένο.

Αυξημένη συχνότητα ούρησης και δίψα. Ο μέσος άνθρωπος ουρεί 4-7 φορές μέσα σε 24 ώρες, αλλά οι άνθρωποι με διαβήτη μπορεί να επισκεφτούν την τουαλέτα πολύ πιο συχνά. Γιατί; Κανονικά το σώμα απορροφά τη γλυκόζη καθώς περνά μέσα από τα νεφρά. Αλλά όταν ο διαβήτης αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να το απορροφήσει όλο. Έτσι, προσπαθεί να το αποβάλλει μέσω των ούρων και το κάνει με αυξημένη συχνότητα.

Ξηροστομία και φαγούρα στο δέρμα. Επειδή το σώμα σας χρησιμοποιεί υγρά για να παράγει τα ούρα, του μένει λιγότερη υγρασία για άλλα πράγματα. Ο διαβήτης θα κάνει ένα άτομο να είναι πιο αφυδατωμένο, να αισθάνεται το στόμα του ξηρό και να θέλει να πίνει περισσότερα υγρά, ενώ και το δέρμα του θα είναι πιο ξηρό και θα του προκαλεί φαγούρα.

Θολή όραση. Η αλλαγή των επιπέδων των υγρών στο σώμα μπορεί να κάνει τους φακούς στα μάτια να πρηστούν. Έτσι τα μάτια αλλάζουν σχήμα και χάνουν την ικανότητά τους να εστιάσουν.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε στο 210 8900909

Διαβήτης τύπου-1: Επιπλέον συμπτώματα

Ανεξήγητη απώλεια βάρους. Αν το σώμα σας δεν μπορεί να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται από το φαγητό, θα αρχίσει να καίει μύες και λίπος για να την βρει. Έτσι μπορεί να χάσετε βάρος, ακόμη κι αν δεν έχετε αλλάξει τίποτα στην διατροφή σας.

Ναυτία και εμετός. Όταν το σώμα καίει λίπος, δημιουργεί “κετόνες”. Αυτές μπορεί να συσσωρευτούν στο αίμα σε επικίνδυνα επίπεδα, κάτι που, ενδεχομένως, να εξελιχθεί σε μια απειλητική για τη ζωή του ατόμου κατάσταση, η οποία ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Οι κετόνες μπορεί να κάνουν το άτομο να αισθάνεται άρρωστο στο στομάχι.

Διαβήτης τύπου-2: Επιπλέον συμπτώματα Αυτά τείνουν να εμφανίζονται αφότου το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα έχει παραμείνει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λοιμώξεις από ζυμομύκητες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με διαβήτη μπορούν να τις πάθουν. Οι ζυμομύκητες τρέφονται με γλυκόζη, οπότε ένα σώμα που την έχει σε αφθονία είναι πιο επιρρεπές σε αυτούς. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε ζεστό και ταυτόχρονα υγρό σημείο του δέρματος, όπως ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και ποδιών, κάτω από τα στήθη και μέσα ή γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Αργή επούλωση πληγών, ή αμυχές στο δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν τη ροή του και οδηγούν σε βλάβη των νεύρων που καθιστά δύσκολο για το σώμα σας το να επουλωθούν οι πληγές.

Πόνος και μούδιασμα στα πόδια, ή τα πέλματα. Αυτό είναι ακόμα ένα αποτέλεσμα της βλάβης των νεύρων.

Παράγοντες κινδύνου
Οι επιπτώσεις του διαβήτη αυξάνουν σημαντικά μετά την ηλικία των 45 ετών. Σημαντικό ρόλο παίζει η καθιστική ζωή και η εργασία, η παχυσαρκία, το έντονο στρες και το κάπνισμα. Όσοι έχουν συγγενή α’ βαθμού ή συγγενείς με διαβήτη, οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κυήσεως ή γέννησαν υπέρβαρα παιδιά (≥5kgr), επίσης εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο και θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον ανά διετία. Η παχυσαρκία από μόνη της αποτελεί ένα πολύ ισχυρό προδιαθεσικό παράγοντα για διαβήτη. Αν έχετε εντοπίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ο οποίος θα σας κατευθύνει για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε.

Ποιες είναι οι ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε
Οι εργαστηριακοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο, συνήθως περιλαμβάνουν μετρήσεις γενικής αίματος και ούρων, σακχάρου, ουρικού οξέως, ηλεκτρολυτών, χοληστερόλης, HDL (καλή), LDL (κακή) και τριγλυκεριδίων, θυρεοιδικής λειτουργίας, νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας και δεικτών φλεγμονής. Χρήσιμη εξέταση τουλάχιστον ανά διετία το έγχρωμο τρίπλεξ των καρωτίδων, που ελέγχει το βαθμό αθηροσκλήρυνσης των αγγείων από τα οποία αιματώνεται ο εγκέφαλος και τον κίνδυνο για αγγειακά εγκεφαλικά. Χρήσιμη επίσης εξέταση ιδίως αν συνυπάρχει υπέρταση, το έγχρωμο Τρίπλεξ καρδιάς και το τεστ κοπώσεως.

Το Πολυιατρείο Medicus σας προσφέρει έναν Ολοκληρωμένο Έλεγχο Σακχαρώδους Διαβήτη,  με αιματολογική εξέταση, στην προνομιακή τιμή των 40 ευρώ.

Ο αιματολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τιμές για:

 • Σάκχαρο  
 • Ουρία
 • Κρεατινίνη
 • Ουρικό οξύ
 • Κάλιο
 • Νάτριο
 • Ασβέστιο
 • Χοληστερίνη
 • HDL
 • LDL
 • Ολικά λευκώματα ορού
 • Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
 • Τριγλυκερίδια
 • Ούρα 24ώρου για αλβουμίνη

Μην αμελείτε ποτέ το ραντεβού με τον γιατρό σας!