Ποιες τροφές που ΣΙΓΟΥΡΑ καταναλώνεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων;

heartbeat like an AKG made with a marker

Σε έρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Alabama-Birmingham, όσοι καταναλώνουν συστηματικά ακόμη και μέτριες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας. Μέσα στις τροφές που ενοχοποιούνται για προβλήματα στην καρδιά είναι ακόμη οι τηγανιτές τροφές, η ζάχαρη και το αλάτι.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.000 άνδρες ηλικίας 45 έως 79 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου. Μετά από 12 χρόνια παρακολούθησης, από αυτούς σχεδόν οι 2.900 είχαν διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και οι 266 είχαν πεθάνει από την καρδιά τους. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (πάνω από 75 γραμμάρια τη μέρα), είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος όπως καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ποσότητες τέτοιου κρέατος (κάτω από 25 γραμμάρια ημερησίως). Όσοι έτρωγαν πιο πολύ επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, είχαν επίσης υπερδιπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιά σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.

Για κάθε 50 γραμμάρια παραπάνω (π.χ. μία έως δύο φέτες ζαμπόν) στην ημερήσια κατανάλωση ενός ατόμου, ο καρδιολογικός κίνδυνος αύξανε κατά 8% και του πρόωρου θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 38%. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου για όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας, αλλά όχι επεξεργασμένο.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι και για άντρες και γυναίκες από τις πρώτες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως. Αν τρώτε μπέικον καθημερινά ή αν καταναλώνετε αναψυκτικά καθημερινά θα πρέπει να το μειώσετε σε μία με δύο φορές την εβδομάδα. Το επεξεργασμένο κρέας έχει υποστεί κάποιου είδους κατεργασία, με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ή με κάποια άλλη μέθοδο επεξεργασίας, για παράδειγμα τα «καπνιστά» αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει συντηρητικά, ούτε τόσο αλάτι.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε στο 210 8900909

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η ζάχαρη αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια, συμβάλλοντας στην παχυσαρκία. Έτσι, μια διατροφή που περιέχει μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην καρδιοπάθεια. Τα άτομα που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη συνήθως αποφεύγουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Αυτές οι θρεπτικές τροφές προστατεύουν την καρδιά μας κι έτσι προλαμβάνουν επικίνδυνες παθήσεις.

Κορεσμένα λίπη

Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα κι έτσι οδηγούν μακροπρόθεσμα στην αθηροσκλήρωση. Αυτό το επικίνδυνο είδος λιπαρών που φράζει τις αρτηρίες βρίσκεται σε τροφές όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και τα αλλαντικά.

Αλάτι

Η υπέρταση είναι ένα από τα βασικά αίτια της καρδιοπάθειας. Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού οδηγεί στην κατακράτηση υγρών στο σώμα κι έτσι οι πιθανότητες να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση είναι περισσότερες.

Ακόμη και οι μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να σε βοηθήσουν

Οι επιστήμονες κατέληξαν πως «πρέπει κανείς να αποφεύγει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας στη διατροφή του και να περιορίζει την ποσότητα του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στη μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα ή και λιγότερο. Στη θέση τους, να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και ψάρια».

Μην παραλείπετε τις ιατρικές εξετάσεις

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Για να ελέγχετε την υγεία της καρδιάς σας, το Πολυϊατρείο Medicus εκτελεί τις παρακάτω απλές ιατρικές εξετάσεις:

  1. ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα)
  2. Triplex καρδιάς (υπέρηχος)
  3. Δοκιμασία (test) κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα
  4. 24ωρη – 48ωρη καταγραφή ρυθμού καρδιάς (holter ρυθμού)
  5. 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης καρδιάς (holter πίεσης)
  6. Καρδιολογική εκτίμηση παίδων.