Η «ύπουλη» κιρσοκήλη και η αντρική υπογονιμότητα

doctor smiling at the camera

Υπάρχουν συμπτώματα που αποκαλύπτουν την εμφάνισή της;
Η κιρσοκήλη συχνά δεν παράγει κλινικά σημεία ή συμπτώματα και συχνά ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης της γονιμότητας ή κατά τη φυσική εξέταση ρουτίνας. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει από δυσφορία – ένα αίσθημα βάρους κυρίως σε απότομη αλλαγή θέσης – από καθιστή σε όρθια ή με την φυσική άσκηση, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με την ορθοστασία και να περνά με την κατάκλιση και την ξεκούραση. Με τον καιρό, η κιρσοκήλη μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει πιο αισθητή.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κιρσοκήλης;
Συνήθως, η κιρσοκήλη ανακαλύπτεται τυχαία από τον ίδιο τον ασθενή ή τον γιατρό. Στην ψηλάφηση του όρχεως, δίνεται η εντύπωση μιας μαλακής μάζας, η οποία δεν έχει σαφή όρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μάζα αυτή μειώνεται όταν ξαπλώσει ο ασθενής, ενώ μεγαλώνει στην όρθια θέση και στην αύξηση της πίεσης μέσα στην κοιλία (όταν σφίγγουμε την κοιλιά μας, όπως με τη σωματική άσκηση, την ανύψωση βάρους, τις αθλοπαιδιές). Αυτό γίνεται επειδή οι φλέβες αδειάζουν στην ύπτια θέση, ενώ γεμίζουν απότομα στην όρθια. Η επιβεβαίωση γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο (έγχρωμο triplex). Η ταξινόμηση της κιρσοκήλης είναι χρήσιμη για την κλινική πράξη και είναι η παρακάτω:

  • Υποκλινική: Δεν είναι ορατή, ούτε στην ηρεμία ούτε στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, αλλά διαγιγνώσκεται με τον υπερηχογραφικό έλεγχο.
  • 1ου βαθμού: Είναι ψηλαφητή στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης αλλά όχι σε κατάσταση ηρεμίας.
  • 2ου βαθμού: Είναι ψηλαφητή σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά δεν είναι ορατή.
  • 3ου βαθμού: Είναι ορατή σε κατάσταση ηρεμίας.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε στο 210 8900909

Στο πολυϊατρείο Medicus η εξέταση πραγματοποιείται με έγχρωμο υπερηχογράφημα triplex οσχέου, που αποσαφηνίζει και τον βαθμό της (υποκλινική, πρώτου, δευτέρου, τρίτου βαθμού). Οι ιατροί του κέντρου μας, ακτινολόγοι και ουρολόγοι, έχουν σημαντική εμπειρία τόσο στη διάγνωση διενεργώντας triplex οσχέου με τη βοήθεια υπερηχοτομογράφου τελευταίας γενιάς όσο και στη χειρουργική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία
Αν η κιρσοκήλη προκαλεί πόνο, ατροφία των όρχεων ή υπογονιμότητα, τότε πιθανόν να πρέπει να υποβληθείτε σε επέμβαση διόρθωσης της. Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να καταστρέψει τις ανεπαρκείς φλέβες και να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος σε φυσιολογικές φλέβες. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές από τις οποίες τα καλύτερα αποτελέσματα έχει η μικροχειρουργική αποκατάσταση με υποβουβωνική τομή. Ο γιατρός θα επιλέξει την κατάλληλη για την περίπτωσή σας.