Ειδικές προσφορές για καρδιολογικές γνωμάτευσεις

 

Ειδική προσφορά για καρδιολογική γνωμάτευση

Τα περισσότερα γυμναστήρια και κολυμβητήρια ζητούν πλέον από τα μέλη τους πιστοποιητικό υγείας από παθολόγο ή και καρδιολόγο. Το ίδιο συμβαίνει και στα σχολεία, προκειμένου οι μαθητές να συμμετέχουν ελεύθερα στις αθλητικές δραστηριότητες.

Για τη συμπλήρωση του εν λόγω πιστοποιητικού απαιτείται κλινική εξέταση και ένας βασικός παρακλινικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και έγχρωμο υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex καρδιάς).  Το Medicus-πολυϊατρείο παρέχει τις εν λόγω εξετάσεις μαζί με το πιστοποιητικό υγείας σε ειδική προσφορά με ιδιαίτερα προσιτή τιμή.

TRIPLEX Καρδιάς 50€  
Test Κοπώσεως 50€  
HOLTER Καρδιάς 24η 40€  
HOLTER Ρυθμού 48η 50€  
HOLTER Πιέσεως 24η 40€  
Πιστοποιητικό για Άθληση 40€  

Στις ανωτέρω τιμές συμπεριλαμβάνεται και η επίσκεψη στον καρδιολόγο

Για να επωφεληθείτε από τις παραπάνω προσφορές καλέστε μας στο 2108900909 για να κλείσετε ραντεβού

 

Αναλυτικότερα τι πρέπει να ξέρετε για τον καρδιολογικό έλεγχο Triplex καρδιάς

 • Πώς να προετοιμαστείτε για το Triplex καρδιάς

  Το Triplex καρδιάς γίνεται στο ιατρείο του καρδιολόγου μας. Δε χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία πριν από την εξέταση. Καλό είναι να προσέρχεστε στην εξέταση ξεκούραστος, χωρίς να έχετε περπατήσει  μεγάλες αποστάσεις πριν την εξέταση. Θα πρέπει να βγάλετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω και πιθανώς να βάλετε τη ρόμπα που θα σας δώσουμε.

 • Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

  Θα σας ζητήσουν να ξαπλώσετε ανάσκελα ή στο αριστερό πλάι. Θα σας απλώσουν ένα ζελέ ή λάδι στο θώρακα για να βελτιώσουν τη μετάδοση των υπερηχητικών κυμάτων. Ο τεχνικός ή ο γιατρός μετακινεί ένα μορφοτροπέα πάνω στην καρδιά σας. Παρόλο που είναι μια αναίμακτη και συνήθως ανώδυνη τεχνική, ο μορφοτροπέας πρέπει να πιέζεται στο θώρακα. Αυτή η πίεση μπορεί να είναι λίγο ενοχλητική, ειδικά πάνω από τα πλευρά. Ο μορφοτροπέας συνδέεται με ένα καλώδιο στην οθόνη και σε άλλα ηλεκτρονικά συστήματα.

  Ο γιατρός θα σας ζητήσει να εκπνεύσετε και να κρατήσετε την αναπνοή σας γιατί ο αέρας στους πνεύμονες μπορεί να επηρεάσει την εικόνα. Ο γιατρός θα μετακινήσει το μορφοτροπέα σε διάφορα σημεία του θώρακα για να δει την καρδιά από διαφορετικές γωνίες. 

  Στη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να ακούτε ένα ρυθμικό ήχο σαν φύσημα που αντιπροσωπεύει τη ροή του αίματος στο εξεταζόμενο αγγείο.

  Καταγραφή πλήρους ηλεκτροκαρδιογραφήματος και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης γίνονται επίσης όταν αναφέρονται από τον εξεταζόμενο ύποπτα προκάρδια ενοχλήματα ή όταν παρατηρείται σημαντική εκτακτοσυστολική δραστηριότητα.

 • Πόσο διαρκεί περίπου η εξέταση;

  Η εξέταση διαρκεί από 15 λεπτά μέχρι και περισσότερο από μία ώρα, ανάλογα με το τι θέλει να εντοπίσει ο γιατρός.

 • Τι ακριβώς καταγράφεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

  Τα διάφορα υπερηχοκαρδιογραφήματα δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να βλέπουν με ακρίβεια και να μετρούν τις διαστάσεις και το σχήμα της καρδιάς, να καθορίζουν την ικανότητα άντλησης του μυοκαρδίου και να μετρούν την πίεση και την κλίση (στένωση) των βαλβίδων και των αγγείων.

  Το ηχοκαρδιογράφημα δείχνει επίσης τη ροή του αίματος και τη διαρροή του από τις βαλβίδες. Με αυτή την τεχνολογία ο γιατρός μπορεί να πάρει πολλές πληροφορίες για την υγεία της καρδιάς, όπως:

  • Το μέγεθος της καρδιάς.
  • Τη δύναμη άντλησης.
  • Αν υπάρχει βλάβης του καρδιακού μυός και ποια η έκταση της.
  • Αν υπάρχουν προβλήματα στις βαλβίδες και την σοβαρότητα και το είδος τους.
  • Αν υπάρχει ανώμαλη ροή του αίματος.
  • Αν υπάρχουν ανωμαλίες της καρδιακής δομής.
  • Την πίεση του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων.
 • Υπάρχουν κίνδυνοι σχετικά με αυτό το τεστ;

  Κανένας κίνδυνος απολύτως.

 • Πόσο γρήγορα θα μπορέσω να μάθω το αποτέλεσμα;

  Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα υπάρξει μία πρώτη ενημέρωση, όπου θα συμπεριλαμβάνονται και πληροφορίες σχετικά με το πότε θα παραλάβετε την τελική γνωμάτευση μας. 

 

 

Όσα χρειάζεται να ξέρετε για το ΤΕΣΤ Κοπώσεως

 • Πώς να προετοιμαστείτε για το test κόπωσης

  Θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε. Ίσως σας ζητήσει να μη λάβετε κάποια απ’ αυτά πριν την εξέταση (όπως οι β-αναστολείς και οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, των οποίων η φαρμακολογική δράση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εξέτασης.)

  Μη σταματήσετε όμως τη λήψη φαρμάκων πριν την εξέταση χωρίς να σας το υποδείξει ο γιατρός σας. Θα πρέπει να μη καταναλώσετε φαγητό, ποτό και να μην καπνίσετε για τουλάχιστον 2-4 ώρες πριν την εξέταση. Θα πρέπει να μην καταναλώσετε καφεΐνη για 3 ώρες πριν την εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη καφέ, τσαγιού, σοκολάτας και αναλγητικών που περιέχουν καφεΐνη.

  Μπορείτε να πιείτε νερό.

  Θα πρέπει να φορέσετε άνετα, χαλαρά ρούχα και παπούτσια με ελαστική σόλα. Τα αθλητικά υποδήματα είναι μια καλή επιλογή.

 • Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

  Κατ’ αρχήν πριν από τη διενέργεια της εξέτασης λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό του εξεταζόμενου, αναζητούνται πιθανές αντενδείξεις και καταγράφονται η ηλικία, το ύψος, το βάρος, πιθανοί προδιαθεσικοί παράγοντες για στεφανιαία νόσο, καθώς επίσης η φαρμακευτική αγωγή στην οποία υποβάλλεσθε.

  Η εξασφάλιση γραπτής συγκατάθεσης είναι απαραίτητη. Η συνηθέστερη μορφή άσκησης που χρησιμοποιείται στη δοκιμασία κόπωσης είναι η δυναμική ή ισοτονική σε κυλιόμενο τάπητα. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιείται ο κυλιόμενος τάπητας.

  Συνδέεστε με εξοπλισμό που καταγράφει τη λειτουργία της καρδιάς σας. Συγκεκριμένα, προσκολλώνται αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια στο στήθος σας που συνδέονται με οθόνη καταγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος που παρακολουθεί την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Θα σας ζητηθεί να περπατάτε σε ένα διάδρομο αργά και σταθερά. Διαδοχικά (συνήθως κάθε 3 λεπτά) αλλάζει η κλίση του διαδρόμου, σαν να περπατούσατε σε ένα χαμηλό λόφο. Διαδοχικά αλλάζει επίσης και η ταχύτητα του διαδρόμου, αναγκάζοντάς σας να περπατήσετε γρηγορότερα.

  Κάθε αλλαγή της ταχύτητας και της κλίσης του τάπητα σηματοδοτεί ένα στάδιο κόπωσης με τελικό το στάδιο της αποκατάστασης οπότε και ολοκληρώνεται η εξέταση. Καταγραφή πλήρους ηλεκτροκαρδιογραφήματος και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης γίνεται πριν από την έναρξη της εξέτασης, στο τέλος κάθε σταδίου, πριν από τη διακοπή της εξέτασης και ανά λεπτό τα 5 πρώτα λεπτά μετά την αποπεράτωση της εξέτασης (αποκατάσταση) ή μέχρι την πλήρη επάνοδο του ηλεκτροκαρδιογραφήματος στην αρχική του μορφή, στις περιπτώσεις με ηλεκτροκαρδιογραφικές μεταβολές.

  Καταγραφή πλήρους ηλεκτροκαρδιογραφήματος και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης γίνονται επίσης όταν αναφέρονται από τον εξεταζόμενο ύποπτα προκάρδια ενοχλήματα ή όταν παρατηρείται σημαντική εκτακτοσυστολική δραστηριότητα.

 • Πόσο διαρκεί περίπου η εξέταση;

  O συνολικός χρόνος της άσκησης κυμαίνεται από 6 έως 12 λεπτά και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο αλλά και η φυσική κατάσταση.

  Αν και ένας ιδανικός χρόνος για την ολοκλήρωση της εξέτασης είναι τα 12 λεπτά, η εξέταση είναι ικανοποιητική όταν ο εξεταζόμενος έχει συμπληρώσει 9 λεπτά χωρίς συμπτώματα και χωρίς παθολογικά ευρήματα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η εξέταση χαρακτηρίζεται ως θετική όταν είναι παθολογική και αρνητική όταν είναι φυσιολογική.

 • Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία;

  Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί η καρδιακή συχνότητα στόχος ανάλογα με την ηλικία σας. H μέγιστη προβλεπόμενη καρδιακή συχνότητα υπολογίζεται εμπειρικά με την αφαίρεση της ηλικίας του εξεταζόμενου σε έτη από τον αριθμό 220. Ωστόσο, σε πολλά εργαστήρια η δοκιμασία διακόπτεται όταν έχει επιτευχθεί το 85% της μέγιστης προβλεπόμενης συχνότητας (υπομέγιστη δοκιμασία κόπωσης ως προς την επιτευχθείσα καρδιακή συχνότητα)

  Η διαδικασία επίσης διακόπτεται όταν: - εμφανιστεί θωρακικός πόνος, ή αλλαγή στην αρτηριακή σας πίεση τα οποία είναι ανησυχητικά. - εμφανιστούν ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις που δείχνουν ότι η καρδιά σας δεν αιματώνεται επαρκώς. - νιώσετε έντονη κόπωση, ή έχετε άλλα συμπτώματα όπως πόνο στα κάτω άκρα που σας εμποδίζουν να συνεχίσετε.

  Μπορείτε να ζητήσετε να σταματήσετε την εξέταση οποιαδήποτε στιγμή αν νιώσετε ότι δεν αισθάνεστε καλά για οποιοδήποτε λόγο. Αφού τελειώσει η διαδικασία της άσκησης, θα ξαπλώσετε για λίγα λεπτά (συνήθως 10-15 λεπτά) και η καρδιακή σας λειτουργία και αρτηριακή πίεση θα καταγράφονται.

   

 • Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από αυτήν την εξέταση;

  H καρδιακή συχνότητα

  Η αρτηριακή πίεση

  Το ηλεκτροκαρδιογράφημα

  Τα συμπτώματά σας.

 • Υπάρχουν κίνδυνοι απ' τη δοκιμασία;

  H δοκιμασία κόπωσης είναι μια αναίμακτη και ανώδυνη δοκιμασία, με πολύ χαμηλό κίνδυνο, όχι μεγαλύτερο απ’ ότι αν περπατούσατε γρήγορα ή κάνατε jogging σε ένα λόφο. Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτροκαρδιογραφική δοκιμασία κόπωσης είναι μέθοδος εξαιρετικά ασφαλής (θνητότητα σε μη επιλεγμένους ασθενείς < 0.01 % και νοσηρότητα < 0,05%), θα πρέπει πάντοτε να διενεργείται σε ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο για την άμεση εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (απινιδωτής, φάρμακα κ.λπ.) και μόνο από ειδικό καρδιολόγο.

  Ο καρδιολόγος σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της όλης εξέτασης και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οτιδήποτε συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής.

 • Πόσο γρήγορα θα μπορέσω να μάθω το αποτέλεσμα;

  O γιατρός σας θα μπορέσει να σας δώσει ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα προφορικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης. Το πλήρες πόρισμα ενδεχομένως να το λάβετε γραπτώς την επόμενη ημέρα.

 

Καταγραφή Ηλεκτροκαρδιογραφήματος με Holter

 • Τι είναι το Holter;

  Το Holter είναι μία μικρή φορητή συσκευή με μπαταρία η οποία μετρά και καταγράφει την δραστηριότητα της καρδιάς συνεχώς για 24 ή 48 h ανάλογα με την ρύθμιση. Από την συσκευή βγαίνουν ηλεκτρόδια, τα οποία με την βοήθεια clips στερεώνονται σε μικρά αυτοκόλλητα έμπλαστρα που με την σειρά τους κολλάνε στο στέρνο του ασθενούς και άγουν στην συσκευή την ηλεκτρική διέγερση της καρδιάς με την μορφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

  Η εξέταση έχει το πλεονέκτημα της καταγραφής του ηλεκτροκαρδιογραφήματος ενώ ο ασθενής εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.

  Μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε ένα Holter για να δει ο γιατρός σας εάν π.χ έχετε έναν αργό ή γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό η μπορεί ο γιατρός σας να θέλει να δει εάν λειτουργούν καλά τα φάρμακα σας τα οποία πήρατε για αυτές τις παθήσεις

  Μπορεί επίσης ο γιατρός σας να θέλει να δει εάν χρειάζεται να μπει κάποιος βηματοδότης ή αν χρειάζεστε ανάταξη κάποιας αρρυθμίας.

  Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν το γιατρό σας να αποφασίσει εάν χρειάζεστε περαιτέρω εξετάσεις της καρδιάς σας ή εάν χρειάζεστε επιπλέον φάρμακα.

 • Σε τι είναι αυτή η εξέταση χρήσιμη;

  Με το απλό καρδιογράφημα ο γιατρός σας βλέπει τον καρδιακό ρυθμό μόνο για εκείνη τη στιγμή, όμως ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μεγαλύτερη σε χρόνο καταγραφή του καρδιακού ρυθμού και αυτό το επιτυγχάνουμε με το Holter. Μπορεί να το χρειάζεστε αν ο ρυθμός σας είναι αργός ή γρήγορος η ακανόνιστος στα πλαίσια κάποιας αρρυθμίας.

 • Τι πληροφορίες δίνει αυτή η εξέταση στον γιατρό;

  • Αν τα φάρμακα που παίρνετε επαρκούν.
  • Γιατί έχετε συμπτώματα όπως ιλίγγους ,λιποθυμική τάση ή αίσθημα παλμών.
  • Αν το οξυγόνο που προσλαμβάνει η καρδιά σας επαρκεί για τις ανάγκες της.
 • Πρέπει να κάνω κάποια προετοιμασία;

  Σε περίπτωση που υπάρχει τριχωτό στήθος μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν οι τρίχες με ένα ξυραφάκι ξυρίσματος έτσι ώστε τα ηλεκτρόδια να κολλήσουν καλά χωρίς άλλο εμπόδιο πάνω στο δέρμα με στόχο την επίτευξη καλύτερης αγωγιμότητας και έτσι καλύτερης καταγραφής.

  Η κύρια συσκευή μπορεί να φορεθεί όπως ένα μενταγιόν από το λαιμό ή με ένα clip στην ζώνη.

 • Τι πρέπει να προσέχω όσο φοράω τη συσκευή Holter;

  Πρέπει να εκτελείτε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες όμως δεν πρέπει να κάνετε μπάνιο διότι εάν βραχεί η συσκευή αυτή μπορεί να καταστραφεί.

  Δεν πρέπει να υποβληθείτε σε ακτινογραφία και να παραμείνετε μακριά από περιοχές υψηλής τάσης ,μεταλλικούς ανιχνευτές, ή ισχυρούς μαγνήτες.

  Καλό είναι κατά την διάρκεια της εξέτασης να κρατάτε μαζί σας ένα σημειωματάριο, έτσι ώστε εάν αισθανθείτε πόνο στο στήθος η δύσπνοια η αδιαθεσία ή ζαλάδες, να μπορέσετε να σημειώσετε σε αυτό την ώρα και το είδος της δραστηριότητάς σας εκείνη τη στιγμή.

  Οι καταχωρημένες σημειώσεις θα συγκριθούν από το γιατρό σας με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους κατά την ανάλυση του Holter.

 • Υπάρχουν κίνδυνοι απ' τη δοκιμασία;

  Το Holter δεν έχει κινδύνους και το να το φορά κανείς είναι ανώδυνο και ακίνδυνο.

 • Πόσο γρήγορα θα μπορέσω να μάθω το αποτέλεσμα;

  O γιατρός θα μεταφέρει τις καταγεγραμμένες πληροφορίες από το Holter στον υπολογιστή όπου ένα ειδικό πρόγραμμα θα αναλάβει την αξιολόγηση των δεδομένων που θα βοηθήσουν τον γιατρό να κάνει την γνωμάτευση του. Μπορέσει να σας δώσει ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα προφορικά. Το πλήρες πόρισμα ενδεχομένως να το λάβετε γραπτώς την επόμενη ημέρα. Με την παράδοση των αποτελεσμάτων συζητήστε με το γιατρό σας εάν χρειάζεται να κάνετε άλλες εξετάσεις ή να αλλάξετε την αγωγή σας

 • 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πιέσεως (Holter πιέσεως)

  Το Holter αρτηριακής πίεσης είναι η σε 24ωρη βάση καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως από μία μικρή φορητή συσκευή, η οποία ανά τακτά διαστήματα συνήθως 15 ή 30 λεπτών της ώρας, μετρά και καταγράφει την πίεση του ασθενούς. Η συσκευή τοποθετείται συνήθως στη ζώνη της μέσης και η περιχειρίδα στον ένα βραχίονα.

  Αργότερα διαβάζονται και τα αποτελέσματα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος παράγει μεταξύ άλλων ενδεικτικές καμπύλες όπου απεικονίζουν σαφέστερα τις μεταβολές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Πρόκειται για ακίνδυνη εξέταση, ίσως όμως ελαφρά ενοχλητικής από τα επανειλημμένα φουσκώματα της περιχειρίδος.

  Πατώντας ένα κουμπί ο ασθενής έχει τη δυνατότητα για επί πλέον μετρήσεις επί ενοχλημάτων (για παράδειγμα αν αισθανθεί λιποθυμική τάση).

 • Διαγνωστική αξία του Holter πιέσεως

  Σε μερικές περιπτώσεις δυσκολευόμαστε να αποφανθούμε ότι υφίσταται πρόβλημα αρτηριακής υπέρτασης, είτε γιατί πριν την οριστική εγκατάσταση της είναι ασταθής είτε γιατί ο ασθενής επηρεάζεται από τη διαδικασία μέτρησης και λαμβάνουμε ψευδώς υψηλές τιμές (η αποκαλούμενη και υπέρταση της ‘άσπρης μπλούζας’).

  Σε άλλες περιπτώσεις είναι χρήσιμη η καταγραφή των διακυμάνσεων την ημέρα και την νύκτα. Η πίεση μας είναι χαμηλότερη τη νύκτα και υψηλότερη την ημέρα. Η διακύμανση αυτή καταργείται συνήθως στη δευτερογενή υπέρταση ενώ παραμένει στην πρωτοπαθή. Το Holter πιέσεως είναι επίσης ιδανικό για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να βρεθεί ατελής ή και υπερβολική με πρόκληση υποτασικών επεισοδίων.

  Είδος εύκολου (αποτελεσματικού ωστόσο) Holter πιέσεως είναι η καταγραφή από τον ίδιο τον ασθενή της πίεσης 2-3 φορές την ημέρα (σε ήρεμη πάντα κατάσταση), για χρονικά διαστήματα μερικών ημερών (συνήθως 5-15) και η εκτίμηση της καταγραφής από τον ιατρό.

 • Holter ρυθμού 48ωρης καταγραφής

  Η διάρκεια καταγραφής ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και πάντως λιγότερο από ένα λεπτό. Στους σύγχρονους καρδιογράφους με οθόνη μπορούμε να παρατείνομε το ελεγχόμενο χρονικά διάστημα σε μερικά λεπτά, χωρίς αναγκαστική καταγραφή της συνολικής παρατήρησης σε χαρτί.

  Το χρονικό αυτό διάστημα είναι εξαιρετικά μικρό για να συλλάβουμε περιοδικά φαινόμενα που εμφανίζονται διακεκομμένα, λίγες ή περισσότερες φορές το 24ωρο , ενδεχόμενα με πολύ σύντομη διάρκεια. Η ανίχνευση των σχετικών πληροφοριών είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και τη θεραπεία και συχνά έχει κρίσιμη σημασία για την ίδια την επιβίωση του ασθενούς. Αυτός είναι ο λόγος που επινοήθηκαν μικρές φορητές συσκευές που συνδέονται με τον ασθενή και καταγράφουν συνεχώς το ηλεκτροκαρδιογράφημα κατά τη διάρκεια όλου του 48ώρου.

  Οι πληροφορίες καταγράφονται σε κοινή κασέτα μαγνητόφωνου και τις διαβάζει και αναλύει αργότερα ο γιατρός με τη βοήθεια ειδικής συσκευής. Η ανάγνωση μιας 48ωρης καταγραφής απαιτεί πάνω από 30 λεπτά. Η καταγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατείνεται έως 72 ώρες.

 • Διαγνωστική αξία του Holter ρυθμού

  Όταν υποπτευόμαστε αρρυθμιολογική δραστηριότητα που προκύπτει είτε από συμπτωματολογία που αναφέρει ο ασθενής (φτερουγίσματα στο στήθος, έντονο αίσθημα παλμών ή ταχυκαρδίας, προσυγκοπτικά ή συγκοπτικά επεισόδια) είτε από την εκτίμηση επιβαρυντικών καταστάσεων που προδιαθέτουν σε επικίνδυνες αρρυθμίες (μεγάλη καρδιακή διάταση, χαμηλή απόδοση με κλάσμα εξωθήσεως <35%, ειδικά ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα όπως παράταση του QT διαστήματος, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια) τότε η χρησιμοποίηση της συσκευή holter μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμος ή και σωτήρια.

   

  Έτσι μετά από μία καταγραφή holter είναι δυνατόν να διαγνώσουμε:

  • Την παρουσία τη συχνότητα και τον χαρακτήρα έκτακτων συστολών.
  • Παροξυσμικές υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες.
  • Τις σοβαρότερες κοιλιακές ταχυκαρδίες.
  • Περιόδους φλεβοκομβικής βραδυκαρδίας ή παύσης.
  • Παροδικό κολποκοιλιακό αποκλεισμό ποικίλου βαθμού.
  • Μεταβολές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ενδεικτικές ισχαιμίας.
  • Τη δραστικότητα εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής αγωγής

   

  Εφόσον αναγνωριστούν οι παραπάνω καταστάσεις μπορεί:

  • Να είναι αθώες και να μην απαιτούν ειδική θεραπεία.
  • Να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή.
  • Να επιβάλλεται η εμφύτευση τεχνητού βηματοδότη ή απινιδωτή

   

  Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η απουσία ευρημάτων μετά από μία καταγραφή holter δεν μας εξασφαλίζει πλήρως. Εφόσον συνεχίζεται η κλινική υποψία θα πρέπει να επιμείνουμε με επαναλήψεις ή τη διενέργεια πιο ειδικών και αποκαλυπτικών εξετάσεων όπως η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη

Comodo SSL