Γενική αίματος. Συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό ορισμένων μορφών καρκίνου

doctor looking at blood samples

Πρόσφατη έρευνα έρχεται να επισημάνει τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης εξέτασης με τα συμπεράσματα να αποκαλύπτουν πως η γενική αίματος εμπεριέχει πιθανά ιατρικά ευρήματα εμφάνισης καρκίνου.

Τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορούν να αποτελέσουν βιολογικό δείκτη για τον έγκαιρο εντοπισμό ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Η λεγόμενη υπερασβεστιαιμία χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ασβεστίου στο αίμα και είναι η συνηθέστερη μεταβολική διαταραχή που συνδέεται στενά με τον καρκίνο. Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 10-20% των ασθενών με καρκίνο εκδηλώνουν υπερασβεστιαιμία. Αν και η σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων είναι γνωστή, η νέα μελέτη καταδεικνύει για πρώτη φορά ότι η υπερασβεστιαιμία μπορεί να προηγηθεί της διάγνωσης του καρκίνου στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η συσσώρευση ασβεστίου διαπιστώνεται με μια απλή αιματολογική εξέταση.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Cancer βασίστηκε στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους 54.000 ασθενών που παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα τους. Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πόσοι από αυτούς έλαβαν αργότερα διάγνωση για καρκίνο.

Παλαιότερες μελέτες που είχαν εστιάσει στη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων περιελάμβαναν ασθενείς που είχαν ήδη λάβει διάγνωση καρκίνου και η υπερασβεστιαιμία είχε θεωρηθεί πως αποτελεί μακροπρόθεσμη συνέπεια του καρκίνου. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των δύο από μια διαφορετική οπτική γωνία και διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου μπορούν να αποτελέσουν πρώιμη ένδειξη για την εκδήλωση και τη διάγνωση της νόσου.

Οι μορφές καρκίνου που φάνηκε να συνδέονται στενότερα με την υπερασβεστιαιμία ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του προστάτη, το μυέλωμα, ο ορθοκολικός καρκίνος και ο καρκίνος του αίματος (λευχαιμία, λέμφωμα).

Για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε στο 210 8900909

Ποιες είναι οι βασικές πληροφορίες που δίνει για την υγεία;

Η γενική αίματος είναι η εργαστηριακή εξέταση που δίνει πληροφορίες για τρεις κύριους τύπους κυττάρων στο αίμα. Τα κύτταρα αυτά είναι τα εξής:

 1. Ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα του σώματος
 2. Λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού μας και αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις. Υπάρχουν πέντε κύρια είδη λευκών αιμοσφαιρίων (ουδετερόφιλα ή πολυμορφοπύρηνα, λεμφοκύτταρα, μονοπύρηνα, βασεόφιλα και ηωσινόφιλα). Κάθε είδος λευκών αιμοσφαιρίων έχει διαφορετική δράση.
 3. Αιμοπετάλια.Τα αιμοπετάλια είναι τμήματα κυττάρων, όχι ολόκληρα κύτταρα. Τα αιμοπετάλια βοηθάνε να σχηματισθεί ο θρόμβος (να πήξει το αίμα) ώστε να σταματήσει η αιμορραγία έπειτα από κάποιον τραυματισμό.
  Τι άλλο μετράμε με τη γενική αίματος;
 • Πόσο χώρο καταλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα μας, δηλαδή τον «αιματοκρίτη».
 • Πόση «αιμοσφαιρίνη» υπάρχει στο αίμα. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στο αίμα
 • Πληροφορίες για το μέγεθος και το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων Πληροφορίες για το μέγεθος των αιμοπεταλίων, δηλαδή αν είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από το φυσιολογικό
 • Πληροφορίες για το είδος και το ποσοστό των διαφορετικών πέντε ειδών των λευκών αιμοσφαιρίων και αν έχουν κανονικό σχήμα ή όχι.

Κάθε πότε πρέπει να κάνετε γενική αίματος;
Η γενική αίματος είναι αιματολογική εξέταση ρουτίνας και θα πρέπει να υποβάλλεστε σε αυτή μία ή και δύο φορές τον χρόνο. Υπάρχουν, όμως, κάποια συμπτώματα που αν εμφανιστούν τότε θα πρέπει να κλείσετε εκ νέου ραντεβού:

 • Κόπωση, ζάλη, αδυναμία, καταβολή
 • Συχνή αιμορραγία από το δέρμα, μύτη ή ούλα
 • Μελανιές (μώλωπες)
 • Θρομβώσεις (πχ. να πήζει το αίμα στις φλέβες)
 • Λοιμώξεις.

Η γενική αίματος επιπλέον αποκαλύπτει αν υπάρχει και κάτι από τα παρακάτω:

 • Αναιμία. Η αναιμία είναι ο χαμηλός αιματοκρίτης, δηλαδή υπάρχουν λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια.
 • Πολυκυτταραιμία. Η πολυκυτταραιμία σημαίνει πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια, δηλαδή υψηλός αιματοκρίτης.
 • Αιμορραγία ή θρομβώσεις. Ελέγχουμε τα αιμοπετάλια αν είναι λίγα ή πολλά, οπότε προδιαθέτουν σε αιμορραγίες ή θρομβώσεις, αντίστοιχα (διαταραχή της πήξης του αίματος).
 • Μειωμένη ανοσία του οργανισμού. Όταν ο οργανισμός εξασθενεί και πέφτει η ανοσία, τότε τα λευκά αιμοσφαίρια μειώνονται.
 • Καταστάσεις που επηρεάζουν τον μυελό των οστών. Ο μυελός των οστών είναι ο χώρος στο εσωτερικό των οστών όπου κατασκευάζονται και τα 3 είδη κυττάρων του αίματος.
Το πολυϊατρείο Medicus προσφέρει αιματολογικό
έλεγχο στην προνομιακή τιμή των €30 και περιλαμβάνει:

Γενική εξέταση αίματος
Λευκά αιμοσφαίρια
Ερυθρά αιμοσφαίρια
Αιμοσφαιρίνη
Αιματοκρίτης

Αιμοπετάλια
Σάκχαρο
Χοληστερίνη
HDL
Τριγλυκερίδια

Αθηρωματικός Δείκτης
Ολικά Λιπίδια

Μην αμελείτε ποτέ το ραντεβού με τον γιατρό σας!