Ημέρα Γονιμότητας. Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα σας

banner for fertility day

Πότε ένα ζευγάρι λέγεται υπογόνιμο;

Όταν το ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει ενώ έχει συχνές σεξουαλικές επαφές σε διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου και δεν παίρνει προφυλάξεις, θεωρείται υπογόνιμο.

Μπορεί να είναι και ο άνδρας υπογόνιμος;

Σύμφωνα με έρευνες, υποστηρίζεται ότι περίπου το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να τεκνοποιήσουν, παρά τις τεταμένες τους προσπάθειες. Ένας παράγοντας είναι η γυναικεία υπογονιμότητα που θα εξετάσουμε παρακάτω, άλλος ένας όμως είναι και η ανδρική υπογονιμότητα, που είναι υπεύθυνη για τις μισές σχεδόν περιπτώσεις. Ένας άνδρας λοιπόν, μπορεί να είναι υπογόνιμος λόγω:

  • ασθένειες
  • χρόνιων προβλημάτων υγείας
  • τραυματισμών
  • τρόπου ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ)

Στα μισά περίπου από τα ζευγάρια αυτά, η μη επίτευξη σύλληψης σχετίζεται με τους παραπάνω παράγοντες. Η περίοδος που ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει χωρίς επιτυχία μπορεί να βλάψει ψυχολογικά όχι μόνο τη γυναίκα αλλά και τους δύο.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας. Μερικοί είναι πέρα από τον έλεγχό της, καθώς έχουν σχέση με ιατρικές παθήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που βλάπτουν τη γονιμότητά της, τους οποίους η ίδια η γυναίκα μπορεί να τους επηρεάζει με τις δικές της συνήθειες και συμπεριφορές.

Στους οργανικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα ανήκουν οι:

  • διαταραχές της ωορρηξίας
  • βλάβες στις σάλπιγγες
  • ενδομητρίωση
  • διάφορες ανωμαλίες της μήτρας
  • σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη γονιμότητα της γυναίκας εφόσον βλάπτουν τις σάλπιγγες. Για παράδειγμα, μόλυνση από βακτήρια, χλαμύδια ή γονόρροια μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και στειρότητα. Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμα πιο σημαντική η χρήση προφυλακτικού, καθώς μειώνει τις πιθανότητες προσβολής σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων, που είναι υπεύθυνες για δυσλειτουργίες γονιμότητας.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε στο 210 8900909

Οι υπόλοιποι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα της γυναίκας ποικίλλουν και θα λέγαμε πως εξαρτώνται από την ίδια τη γυναίκα και τις καθημερινές συνθήκες στη ζωή της.

Σημαντική είναι η ηλικία, καθώς όσο μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβει. Στις μέρες μας ειδικά όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να κάνουν παιδί, κάτι που δεν βοηθά στη πιθανότητα σύλληψης και τεκνοποίησης. Όσο και αν θεωρείται από ορισμένες γυναίκες υπερβολή, η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας επίδρασης της γονιμότητας. Συγκεκριμένα, το σωματικό βάρος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο, αφού είτε η παχυσαρκία, είτε το χαμηλό βάρος σώματος, επηρεάζουν τη παραγωγή των ορμονών, οιστρογόνων, παρεμποδίζοντας την κανονική ωορρηξία.

Επίσης, αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα αναπαραγωγής έχουν το κάπνισμα, που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση των ωοθηκών, μείωση της παραγωγής των οιστρογόνων, ακόμη και σε καταστροφή ή γενετικές ανωμαλίες των ωαρίων.

Το αλκοόλ όπου σε υπερβολική ποσότητα αυξάνει το κίνδυνο για διαταραχές της ωορρηξίας αλλά και σε μικρότερη κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με βλάβες στις σάλπιγγες και αυξημένο κίνδυνο για ενδομητρίωση. Ένα φλυτζάνι, ανάλογα με το είδος του καφέ, μπορεί να περιέχει 50 έως 150mg καφεΐνης.

Το χρόνιο αλλά και το ήπιο στρες μπορεί να παρεμποδίσει τη δυνατότητα σύλληψης, καθώς προκαλεί προβλήματα στη διαδικασία της ωορρηξίας. Παρά τους γρήγορους ρυθμούς της σημερινής εποχής και τις υποχρεώσεις, είναι σημαντικό, όταν μία γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδί, να προσπαθεί να βρίσκει τρόπους καλύτερης διαχείρισης του στρες.

Τέλος, η συμβολή του γιατρού είναι καθοριστικής σημασίας. Η γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος χρειάζεται να κάνει όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις που συστήνει ο γιατρός, καθώς και να συζητά μαζί του τις ανησυχίες της. Ο γυναικολόγος της, πρέπει να τη συμβουλεύει για τον υγιεινό τρόπο ζωής που χρειάζεται να ακολουθήσει και πως μπορεί να το κάνει αυτό, έτσι ώστε να αυξήσει τις δυνατότητές της να συλλάβει και να αποκτήσει ένα υγιές παιδί.

Κλείστε σήμερα στο Πολυιατρείο Medicus ραντεβού για έλεγχο γονιμότητας.

Men and Women Fertility  Check