Καρκίνος του μαστού. Μύθοι και πραγματικότητες που πρέπει να γνωρίζετε

naked woman with breast cancer awareness ribbon

Μύθος: Μόνο οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης καρκίνου του μαστού κινδυνεύουν

Πραγματικότητα: Τα ποσοστά αναφέρουν πως περίπου το 70% των γυναικών, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, δεν έφεραν κανένα αναγνωρίσιμο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας. Το οικογενειακό ιστορικό που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης είναι όταν ένας συγγενής πρώτου βαθμού (γονιός, αδελφή) είχε ή έχει καρκίνο του μαστού. Τότε ο κίνδυνος αυξάνεται στο διπλάσιο.

Μύθος: Οι περισσότεροι όγκοι στο στήθος είναι κακοήθεις

Πραγματικότητα: Το 80% των ογκιδίων στο γυναικείο στήθος προκαλούνται από καλοήθεις (μη καρκινικές) μεταβολές, κύστες, ή άλλες συνθήκες. Οι γιατροί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναφέρουν οποιαδήποτε αλλαγή δουν στο στήθος τους, καθώς η γρήγορη διάγνωση της ασθένειας είναι απαραίτητη. Ο γιατρός θα προτείνει μια σειρά εξετάσεων (βιοψία, μαστογραφία, υπέρηχο) για να καταλήξει αν ο όγκος είναι καρκίνος.

Μύθος: Τα ενθέματα αύξησης στήθους μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Πραγματικότητα: Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αυξητική στήθους δεν διατρέχουν κανένα παραπάνω κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας, σύμφωνα με έρευνα. Οι κλασικές μαστογραφίες πιθανόν να μην είναι το ίδιο ακριβείς σε αυτές τις γυναίκες και έτσι μπορεί να ζητηθούν επιπλέον εξετάσεις.

Μύθος: Οι γυναίκες με μικρό στήθος έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στήθους

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καμία επιστημονική σύνδεση μεταξύ του μεγέθους του στήθους με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου. Ένα πολύ μεγάλο στήθος είναι πιο δύσκολο να εξεταστεί, αλλά με τακτικά check ups και με εξετάσεις σε εξειδικευμένα ιατρικά εργαστήρια θα είστε ασφαλείς.

Μύθος: « Είμαι πολύ μικρή για να έχω καρκίνο του μαστού»

Πραγματικότητα: Το 25% των γυναικών που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού ήταν ηλικίας κάτω των 50 ετών. Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε μαστογραφία.

Μύθος: «Οι εξετάσεις βρήκαν μια κύστη (ή ένα ιναδένωμα) στο στήθος μου, αλλά οι γιατροί πρότειναν καλού-κακού να την αφαιρέσουμε»

Πραγματικότητα: Η απλή κύστη του μαστού δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση παρά μόνο παρακέντηση. Η πιθανότητα να υποκρύπτει καρκίνο είναι μηδαμινή. Όταν μία κύστη έχει αιμορραγικό υγρό ή όταν παρουσιάζει ένα ογκίδιο μέσα της ή στο τοίχωμά της για τη διάγνωσή της αρκεί το υπερηχογράφημα και διαδερμική παρακέντηση (FNA). Για το ιναδένωμα χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυται όταν έχει τάση αύξησης του μεγέθους του και ξεπεράσει τα 2-3 εκ, συνήθως για κοσμητικούς λόγους. Είναι καλοήθεις όγκοι που δεν εξαλλάσσονται σε καρκίνο.

Μύθος: Η μαστογραφία υποκαθιστά την εξέταση μαστού

Πραγματικότητα: Η μαστογραφία δεν υποκαθιστά την κλινική εξέταση. Αντίθετα, θα πρέπει να αξιολογείται και από το μαστολόγο και πάντα να συσχετίζεται με τα ευρήματα από την κλινική εξέταση. Πολλές φορές χρειάζεται η γυναίκα να υποβληθεί και σε κάποιες άλλες, συμπληρωματικές εξετάσεις, για να υπάρχει τελικά σωστή και αξιόπιστη διάγνωση. Ασφαλώς η μαστογραφία πλεονεκτεί στην ανακάλυψη μη ψηλαφητών ανωμαλιών, αλλά και εκεί θα πρέπει να γίνεται κλινική συσχέτιση.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε στο 210 8900909

Τις τελευταίες δεκαετίες οι έρευνες έδειξαν πως η έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχουν συμβάλει ώστε η θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου να είναι στις μέρες μας πιο αποτελεσματική. Σύμφωνα με τις έρευνες ο αριθμός των θανάτων μειώνεται σταθερά χρόνο με το χρόνο, κυρίως χάρη στον έγκαιρο εντοπισμό, αλλά και τη βαθύτερη κατανόηση της ίδιας της νόσου.

Η ψηφιακή μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι η ακτινογραφία του μαστού η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος που ονομάζεται μαστογράφος. Με τη βοήθεια των ακτίνων Χ και τη χρήση χαμηλής δόσης ακτινοβολίας η μαστογραφία σήμερα χρησιμοποιείται για την εξέταση του ανθρώπινου μαστού με κύριο στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Θα δώσει πληροφορίες για τα ψηλαφητά μορφώματα αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ανακαλύψει μη ψηλαφητές παθολογίες που η ίδια η γυναίκα ή ο ιατρός της δεν μπορούν να ψηλαφήσουν. Έτσι, είναι σε θέση να εντοπίσει ακόμη και την ύπαρξη πολύ μικρού μεγέθους καρκίνου στο μαστό, όταν αυτός δεν έχει δώσει ακόμη κανένα κλινικό εύρημα.

Μην παραλείπετε το ραντεβού με τον γιατρό σας.